Единственото кюлче злато в трезора на централната банка на Естония не е с достатъчна чистота и не може да се използва за финансови операции. Благородният метал може да послужи само като музеен експонат. Това заявиха източници от финансовата институция, цитирани от “Рашъ тудей“ и БГНЕС

Кюлчето е с тегло от 11 килограма и се оценява на около 500 000 долара. То е отпреди 97 години, което го прави с цели три години „по-младо“ от централната банка на страната, която отпразнува своя 100-годишен юбилей в петък.

Останалият златен резерв на Талин се състои от 256 килограма злато под формата на кюлчета от по килограм. Те обаче са в трезорите на чуждестранни банки, като най-голямо количество има във финансови институции в САЩ. Традицията да се държи резерва в банки в чужбина датира от първата половина на миналия век, още преди Втората световна война, когато властите решават да защитят ценните си вложения като прехвърлят благородния метал в трезори извън страната.

Талин продава голяма част от златните си резерви през 90-те години на 20-ти век и инвестира средствата в други ликвидни активи като ценни книжа и акции. Естонските златни резерви са вторите най-малки сред европейските държави като изостават след Албания, която има 1,35 тона злато.