Жени и момичета, които са транссексуални, ще са принудени да се състезават в спортните часове на училищата и университетите сред момчетата и мъжете. Американският щат Флорида прие съответен закон.

През юни ЛГБТИ общността в САЩ отбелязва "Месеца на гордостта" (Pride Month). Но точно на първи юни Флорида нанесе удар срещу транссексуалните. Федералният щат забранява на транссексуалните ученички да участват в спортовете за момичета.

"Спорт на база на биология, а не на идеология "Републиканският губернатор Рон ДеСантис, който е приближен на бившия американски президент Доналд Тръмп, подписа закон, според който транссексуалните момичета и жени в обществените училища и университети вече ще трябва да се състезават с момчетата и мъжете по време на часовете по спорт.

“Във Флорида момичетата ще практикуват момичешки спортове, а момчетата - момчешки”, заяви губернаторът. “Ще практикуваме спорт на база на биологията, а не на база на идеологията”, допълни той. Според ДеСантис, законът ще осигури справедливост за жените във Флорида.

И други щати, в които управляват републиканците, предприеха подобни стъпки - сред тях са Алабама, Арканзас, Мисисипи, Монтана, Тенеси и Западна Вирджиния.

"Фалшива и дискриминационна" аргументация "Шокиращ" - така политикът от Демократическата партия Карлос Смит коментира закона в Туитър. "Той подхранва трансфобията и излага уязвимите деца на риск без основателна причина." В друг туит той заяви, че е "много горд" от протеста на транссексуалната общност и нейните съмишленици срещу решението. "Изправете се! Борете се!", призова Смит, цитиран от DW.

Кампанията за човешки права (Human Rights Campaign) - най-голямата организация в защита на интересите на ЛГБТИ общността в САЩ, планира да атакува закона в съда с мотива, че той се основава на "фалшива и дискриминационна" аргументация, която застрашава благото на транссексуалните деца. "Транссексуалните деца са деца, транссексуалните момичета са момичета. Както всички деца, те заслужават възможността да спортуват с приятелите си и да бъдат част от отбора", казва председателят на HRC Алфонсо Дейвид.

Байдън се бори за равнопоставеност
Президентът Джо Байдън за пореден път обеща пълно равенство на ЛБГТИ общността в Съединените щати. По повод "Месеца на гордостта" той призова Конгреса да приеме проектозакона за равнопоставеността, който е в Сената от март.

Байдън: Върховенството на бялата раса е най-смъртоносната заплаха!

Още в първия си ден в Белия дом Байдън подписа заповед до всички федерални институции да третират ЛГБТИ хората еднакво. Около една седма (14%) от 1500-те държавни служители, назначени от Байдън, се идентифицират като ЛГБТИ. Хомосексуалният Пит Бутиджидж стана министър на транспорта. Заместник-министърката на здравеопазването Рейчъл Левин стана първата транссексуална личност, одобрена от Сената.