Владимир Зеленски проведе първата си пресконференция след обявяването на резултатите от екзитполовете, съгласно които той побеждава убедително на изборите за президент на Украйна. Кандидатът отговори на редица въпроси на журналистите, предава украинският телевизионен канал ТСН.
За поздравленията от Порошенко

„Току що ме поздрави и аз съм много благодарен на президента на Украйна Петро Порошенко. Каза ми, че мога да разчитам на неговата помощ по всяко време. Той призна победата ми“, заяви Зеленски

За местоработата си

„Да, не искам да работя там. Нека първо да отида там. Мястото трябва да бъде открито. Много искаме да намалим президентската администрация. Не искам в Киев да има трафик. Затова искам да намеря такова място в Киев или край Киев, за да няма кортежи из града. Искам да се откажа от кортежа, въобще. Ще намерим място.

За кадровата политика

„По темата за кадровите назначения ще има отделна пресконференция... Луценко е от стария екип. Ние ще назначим нови хора. Нови хора. И това се отнася не само за Луценко“. Що се касае до Генералния щаб, край нас има много сериозни хора, които имат авторитет в армията. Те са действащи генерали. Със сигурност ще ги видите. Ще видите целия екип на Владимир Зеленски. Нямам право да казвам имената им, защото имаме договорка с тези генерали. Това е много сериозна тема“, обяви той. 

Отношенията с Русия

„При всички случаи ще действаме в нормандския формат. Ще продължим минския процес. Ще го рестартираме. Мисля, че ще имаме кадрови промени. При всички случаи ще продължим минското направление и ще стигнем до края, за да прекратим огъня. Най-важното за нас е да върнем нашите момчета живи. За нас сега задача номер едно е да върнем всички наши политически затворници, военнопленници и моряци“, обясни Зеленски.

За информационната война

„Ще водим много мощна информационна война. Ще разговаряме с вас (журналистите) не по половин, един час. Ще ви обясним нашия подробен план. Ние имаме план за действие“.

За украинския език

„Длъжен съм да защитавам украинския език. Длъжен съм, като гарант, да защитавам украинския език. И ще го правя“.Източник: "Фокус"