В Украйна осъдиха жена, която се опитала да спаси свой роднина от военна служба. Това става ясно от присъдата на Жовковския районен съд на Лвовска област, информира украинското издание "Фокус".

Според данните от съда украинката е с III група инвалидност от 2016 г. На 9 септември тя сключва фиктивен брак със свой близък роднина. Целта на „романтичния съюз“ е да напусне страната.

Мъжът искал да пътува в чужбина, „за да придружи“ жена си инвалид. Това би му позволило да заобиколи забраната за преминаване на границата за мъже на възраст 18-60 години по време на военно положение и обявена мобилизация.

На 28 септември двойката се оженила и вече в нощта на 30 септември чакала на опашка на ГКПП "Рава-Руская-Хребное". Фалшивите съпрузи се опитали да напуснат страната с кола, като предоставили брачното си свидетелство и удостоверението за инвалидност от детството на съпругата си.

В съда жената напълно признала вината си. Тя била осъдена на три години затвор, но е освободена от наказанието с изпитателен срок за една година.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук