Заради втората вълна от коронавирус в Китай български студенти в Шанхай и Пекин са блокирани и не могат да се приберат в България. Полети до Европа почти няма, а границите са затворени.

Д-р Димитър Владиков, който е преподавател в университета "Джаотонг” и в българското училище в Шанхай, потвърди пред БНТ, че полет вече е уреден, благодарение на българските студенти в Китай, които са успели да се организират в Китай и благодарение на българските медии.

На 16 юли ще има полет към София и българските студенти, а и не само те, всички българи, които искат, могат да се приберат вкъщи.

Проблем за връщането там ще има за хората с по-дълги визи, тъй като границите на Китай са затворени и няма индикации да бъдат отворени скоро. Така че тези студенти, които имат едногодишни визи и те изтичат след края на семестъра, няма за какво да се притесняват", обясни преподавателят.

Той разказа, че всяка година Китай отпуска 50 стипендии за български студенти. В момента там има около 40-45 български студенти. В групата, която ще се върне в България, те са около 30. Онлайн обучението ще бъде продължено, но все още не е ясно дали то ще продължи през цялата нова учебна година.