Украинският президент Володимир Зеленски е изпълнил едва три от 21 обещания, дадени при встъпването му в длъжност преди година.

Това сочат изчисленията, направени от базираното в Киев издание "Страна". От 20 май 2019 г. към днешна дата са били изпълнени само три точки програмата, обявена от Зеленски.  

Чужденците са получили право да притежават селскостопански земи, приет е закон за отстраняването от длъжност на държавния глава и депутатите във Върховната рада са били лишени от имунитет.

"Последното обещание обаче не изпълнено докрай. Преди година Зеленски заяви, че от неприкосновеност ще бъдат лишени и съдиите", посочи още още медията.

"Страна" допълни, че президентът вместо да намали данъците, е въвел още плащания в полза на хазната.  

"Сред обещанията, които не са били спазени, са били въвеждане на отговорност за гласуване с чужди карти в парламента, приемането на закон за референдуми, за безплатни годишни медицински прегледи и други", допълни изданието.

Медията отбеляза, че рейтингът на Зеленски от идването му власт е паднал на повече от 30 процента. "В момента процентът на одобрението на президента е 39,9%", написа медията, цитирайки социологическо проучване, публикувано преди броени дни. "Сегашният  държавен глава е избран със 73 процента от действителните гласове", припомни "Страна".

Президентът, говорейки днес по повод първата си годишнина от управлението, е заявил, че ще помисли дали да се кандидатира на изборите през 2024 г.