Бившият началник на щаба на чешката армия генерал Петер Павел, силно прозападен кандидат, се очаква да спечели президентските избори в Чешката република в събота, показаха първите резултати и моделни прогнози, съобщи чешката държавна телевизия.

Проекционен модел от новинарския уебсайт www.seznamzpravy.cz, използващ ранни резултати, публикувани от чешката статистическа служба, която извършва преброяването на гласовете, показа, че Павел побеждава бизнесмена милиардер и бивш премиер Андрей Бабиш с между 57,6% и 58,8% от гласовете.

Телевизионният канал CNN Prima News, използвайки модели за гласуване от агенциите STEM и STEM/MARK, прогнозира, че Павел ще спечели 58% от гласовете в сравнение с 42% за Баниш.

Резултатите от половината избирателни райони в страната показват, че Павел води при преброяването на гласовете с 54,9% срещу 45,1% на Бабиш. 

Петер Павел спечели първия тур с минимална преднина под един процент пред Бабиш.

Пълните резултати от двудневния балотаж се очакват по-късно днес

Павел, 61-годишен пенсиониран генерал, води кампания като независим и има подкрепата на дясноцентристкото правителство, което свали Бабиш от власт на парламентарни избори през 2021 г.

68-годишният Бабиш - милиардер, който беше министър-председател от 2017 г. до 2021 г., се опита да привлече избиратели, недоволни от растящите цени и обеща да настоява правителството да направи повече, за да им помогне.

Чешките президенти имат малко конституционни задължения

Те избират министър-председателя и ръководителя на централната банка, имат думата във външната политика, формират силно обществено мнение и могат да настояват правителството за политики.

Павел подкрепи позицията на централноевропейската държава с население от 10,5 милиона твърдо за подкрепа на отбранителната политика на Европейския съюз и НАТО и продължаващата помощ на правителството за Украйна след нахлуването на Русия миналата година.

Очаквайте подробности в БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук