Какво прави израелската армия регионална сила в Близкия Изток, къде се произвеждат бъдещите шлемове за българските пилоти на новите изтребители Ф-16 и може ли базовият ни танк Т-72 да се превърне в бойна машина от ново поколение? 

На 400 км на север от пустинята Негуф в Уокхнеам се произвеждат артилерийските системи за бойните машини на Израел. Според вицпрезидента на "Елбит Системс" Моми Инфарган е твърде рано да пенсионираме базовия ни танк.

"Вече сме модернизирали около 3 000 танка в целия свят. Вашите са много добри като възможности и огнева сила. Това, което им липсва е дигитализацията. И тук ние се появяваме, като подобряване бойни способности на Т-72 взаимствайки ги от нашия израелски танк "Меркава"", коментира Моми Инфарган пред БНТ.

Идеята е модернизацията да се извършва в заводите "Терем". Нова активно реактивна броня, ново лазарно прицелване изцяло нова оптика превръщат стария танк Т-72 в напълно нова бойна машина. Израелската компания планира да отвори свои производства у нас.

"Посетихме миналата година България няколко пъти и установихме, че вашите хора са талантливи и могат да вземат нашите техологии, да ги възприемат и да ги придвижат напред. В преговори сме с някои местни отбранителни компании и вече стартирахме съвместната ни кооперация", каза полковник от резерва Уди Веред, президент на компанията.

От компанията имат желание да произвеждат у нас освен бойни куполи, но и 30 милиметрови боеприпаси за машините на пехотата.
Оказва се, че пилотските каски на изтребители Ф-16 блок 70, с които ще бъдат оборудвани българските пилоти, след като САЩ ни доставят новите самолети, се произвеждат от израелската компания.

"Шлемът подава информация към пилота от камери върху корпуса на самолета, прожектира я върху визьора му. Той получава пълна картина за обстановката и целите на 270 градуса", обясни Ярон Кранц, старши директор.

С едно движение на главата пилотът, чрез управлява всички оръжейни системи на Ф-16. Шлемовете се изработват ръчно, според размера на главата на всеки един пилот.