Човечеството няма да може да се справи с коронавируса през следващите няколко години. Това е мнението на Карл Лаутербах, ръководител на германското министерство на здравеопазването.

Специалистът изтъква факта, че COVID-19 ще се разпространява по планетата поне още четири години, ако не и повече. Причината, поради която няма да е възможно да се справим бързо с пандемията, е, че ще продължат да се появяват нови щамове.

Той добавя също, че вирусът мутира твърде бързо и новите му варианти най-често се появяват при хора със слаба имунна система, рак или автоимунни заболяванияq съобщава "Билд".

Карл Лаутербах е един от хората, които смятат, че ваксинацията трябва да бъде задължителна. Той казва, че ако всички се ваксинират, няма да се страхуваме от коронавируса и неговите възможни мутации в бъдеще. Освен това ваксинацията ще предотврати по-нататъшното разпространение на вируса сред хората в различни страни.

Здравният министър на Германия също така изказва предположение, че бустерната доза може да не е достатъчна поради факта, че новият щам "Омикрон" се разпространява много бързо. Въвеждането на четвърта ваксина остава под въпрос и ще зависи от това как хората понасят "Омикрон" и дали се появяват нови щамове на болестта.

Коронавирусът мутира по няколко причини. Колкото повече копия на вируса се създават в организма на човека, толкова по-голям е рискът от мутация.

Основната цел на щама е оцеляването. Ако вземем предвид еволюционния фактор, ще оцелеят само най-силните вируси, които могат да устоят на човешката имунна система, както и тези, които се разпространяват бързо и лесно.

Превод и редакция: БЛИЦ