Шефът на „Газпром“ Алексей Милер и министърът на енергетиката на Русия Александър Новак информираха присъстващите на икономическия форум във Владивосток за хода на реализацията на проекта „Турски поток“, съобщи „Взгляд“ в петък (2 септември). „Газпром“ получи потвърждение, че всички издадени по-рано разрешителни за „Южен поток“ в Турция ще бъдат в сила и за „Турски поток“, заяви Милер.
Според шефа на „Газпром“, компанията и Министерството на енергетиката на Турция са се договорили, че „в най-близко време „Газпром“ ще получи разрешение за проучвания в икономическата зона и на турското крайбрежие за брегова инфраструктура, в частност – приемен терминал на проекта „Турски поток“, предаде РИА „Новости“.

„Газпром“ също така изучава перспективите за строеж на електроцентрали в Турция, свързани с проекта за газопровода „Турски поток“.

„Това е анализ от гледна точка на структурите за потребление“, каза Милер в отговор на въпрос относно възможните проекти в областта на производството на електроенергия.

Новак съобщи, че „пътната карта“ за проекта „Турски поток“ може да бъде готова през октомври, а подписването на междуправителствено споразумение може да стане няколко месеца по-късно.

„Пътната карта“ за реализацията на проекта за строителство на тръбопроводна инфраструктура по дъното на Черно море, на територията на Турция, се намира в стадий на съгласуване, в момента е при турските ни партньори“, каза руският министър на енергетиката Александър Новак.

На въпрос за сроковете за изготвяне на „пътната карта“ Новак отговори така: “Задачата е колкото може по-бързо да бъде съгласувана… Зависи от двете страни. Ние очакваме да стане през октомври“.На 31 август Турция и Русия се договориха за крайните срокове за издаване на разрешителни за „Турски поток“

На 9 август, по време на срещата на Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в Санкт Петербург, руският президент заяви, че реализацията на първата част от проекта може да започне в близко бъдеще.

Източник: Руски дневник