Германия поднесе извинения на Северна Македония заради позицията на България спрямо нея. Както е известно, България блокира процедурата по присъединяване на македонците към ЕС.


Германия и институциите на ЕС изразиха тревога от продължаващото вето на България върху преговорите за присъединяване на Северна Македония. Това пишат от EUOBSERVER.

"Това е една държава [България], само една държава, която не беше в състояние да се съгласи с рамката за преговори," заяви германският министър по въпросите на ЕС Майкъл Рот във Брюксел във вторник (8 декември) след разговори с неговите 26 ЕС колеги.

"Сигурен съм, че можете да почувствате личното ми разочарование. Аз, германският външен министър [Хайко Мас] и канцлерът [Ангела Меркел] бяхме много отдадени на този процес", добави Рот.

"Преговорите понякога вoдят до трудности. Това не е пътека от рози, за държавите, които стават член на Европейския съюз", заяви говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер същия ден.

"България трябва да одобри откриването на междуправителствената конференция [IGC] със Северна Македония възможно най-скоро", заяви в отворено писмо във вторник междупартийна група от евродепутати, занимаващи се със Западните Балкани.

Северна Македония се надяваше да започне преговори тази година, след като проевропейското правителство на премиера Зоран Заев помогна за изчистването на корупцията и сложи край на националистическата политика на бившия лидер Никола Груевски.

Заев също подписа договор за приятелство с България през 2017 г. и промени името на държавата си, за да угоди на Гърция през 2018 г.

Но България казва, че Северна Македония не е спазила договора от 2017 г. на основание, че нейните учебници от епохата на Груевски все още разказват националистическа версия на историята, например, като претендират за минали български герои.

България също така казва, че македонският не трябва да бъде отделен език на ЕС, със собствени преводачи и устни преводачи, защото това е диалект на българския език.

Някои дипломати в Брюксел спекулират, че възраженията на София са предизборен трик, който ще се стопи през новата година.

Рот също така обеща, че Германия ще продължи да "настоява" за МПК през 2021 г., въпреки че Португалия поема председателството на ЕС на 1 януари.

Но други дипломати от ЕС вярват, че България ще продължи да се бори за отстъпките, което би било политическо самоубийство за Заев, ако ги приеме, което означава, че ветото остава.