Извънредни новини от Венеция от последните минути! Градът стремително отива под вода. Само след няколко часа се очаква нов пик на наводнението. Прогнозира се, че нивото на водата ще достигне 160 сантиметра. 


Наводнението има потенциала да стане третото по сила за цялата история на града. В момента Венеция по спешност е напускана от туристи и местни жители, но от съображения за сигурност местните власти възнамеряват да затворят единствения изход, по който населението може да напусне. 

Дори и в момента придвижването пеша по града на практика е невъзможно. 

Базираният във Венеция журналист Томазо Боржоми дори не е успял да заснеме репортаж за престояща изложба. "Ето какво в момента се случва във Венеция. Нивото на водата се е покачило до 143 сантиметра. Това не е пределът му. Само след час и половина нивото се очаква да се покачи с още 20 сантиметра.

На сутринта се очаква ниво от 175 сантиметра. Ето поредната вълна - тя е резултат от влизането на кораби в лагуната. Само погледнете как бушува водата. Съвсем скоро тя ще ми стигне до кръста", разказва Боржоми. Наводнението във Венеция продължава вече няколко дни. Щетите към момента се изчисляват на стотици милиони евро. Търсенето на екскурзии до Венеция вече е паднало най-малко с една трета.  Информация от последните минути! 
 

Площад Сан Марко е затворен. 70% от центъра на Венеция е под вода. Не работи градският транспорт, повечето магазини са затворени.

Кметът Луиджи обяви дарителска сметка за справяне с кризата във Венеция. Така най-общо изглежда картината на бедствието в града, описана от La Repibblika, цитиран от BG VOICE.

Сирени вият в града, предупреждавайки за нова приливна вълна. Звук, който жителите и гостите на града вече разпознават безпогрешно.

Правителството обяви бедствено положение във Венеция и отпусна 20 млн. евро на общината за справяне с кризата. И въпреки това щетите за момента само се маркират, изчисленията са оставени за по-късно, но вече е ясно – градът е пред огромна криза.

Кметът на Венеция Луиджи Брунаро заяви, че емблематичният площад Сан Марко ще бъде затворен, докато градът се подготвя за още едно наводнение, причинено от огромен прилив от Адриатическо море, предава AFP.

„Принуден съм да затворя площада, за да избегнем риск за здравето на жителите (…) или бедствие“, заяви Брунаро.

Дървените пътеки на площада, по които се движеха гражданите и гостите на града, са демонтирани за тяхна безопасност. Градският транспорт не работи, засега вървят само корабчетата за връзка с островите край Венеция.

Почти нищо не работи в града. Спасителни екипи не спират да реагират на сигнали и да отводняват канали и мазета. Дори в покрайнините на града се съобщава за високо ниво на водата, на места до 140 см.

Появява се и неподозиран проблем с боклука и вече се говори за предпазване от възможните болести, които могат да нападнат града след наводненията.

Превод и редакция: БЛИЦ