Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос разкрива за какво всъщност ще се използва помощта от Брюксел, за която премиерът в оставка Бойко Борисов каза. В писмо до новоизбрания вицепрезидент Илияна Йотова Аврамопулос черно на бяло пише:
„Споразуменията за отпускане на безвъзмездни средства, съфинансирани от фонд „Вътрешна сигурност“ (82,2 милиона евро), са насочени към подкрепа за справяне с миграционния натиск и увеличаване на капацитета на интегрираните системи за надзор, комуникация и информация в България. Във връзка с това подкрепата от ЕС ще се съсредоточи върху предоставянето на превозни средства и системи за наблюдение на външните сухопътни граници на България.

Допълнителните 18,9 милиона евро от фонд „Убежище, миграция и интеграция“ са насочени към оказване на подкрепа за създаването на три нови отворени кризисни центъра за настаняване в България, за подобряването на условията за приемане, за модернизацията и обновяването на един транзитен център, както и за допълнителни мерки за информация и реинтеграция“, уточнява епицентър.бг
 
Документът е от 30 ноември и е отговор на запитване на Йотова относно отпуснатите пари за България на срещата на Съвета в Братислава за справяне с миграционния натиск по външната граница на ЕС. Йотова директно слага пръст в раната като пита: Поемала ли е България ангажименти на срещата в Братислава за изграждане на центрове за настаняване на мигранти на своя територия с отпуснатите 108 млн. евро?
 
Съветът на ЕС се проведе в Братислава на 16 септември. Тогава премиерът Бойко Борисов каза, че ЕС ще отпусне 160 млн. евро на България за справяне с мигрантската криза и коментира пред медиите: „Отпуснатите 160 милиона евро за България са пример, че когато се посочи проблемът, Европейската комисия може да действа и бързо.“

Еврокомисарят отговаря още, че след някои корекции по време на подписването окончателният финансов принос на ЕС беше определен на 101 милиона евро. България ще предостави съфинансиране в размер на 10 %, с което общата сума ще достигне 112 милиона евро.