Предстоящото освобождаване на ветерани джихадисти може да се смята за "четвърта вълна на възвращенци", заключава изследователят от белгийския институт Егмонт - Рик Кулсет.

През идните две години повечето осъдени за тероризъм ще излязат от европейските затвори, пише АП. Става дума за повече от 200 души, които до голяма степен формираха първата вълна от джихадисти, които са се сражавали в Сирия и Ирак, мечтаейки за ислямски халифат.
Предполага се, че от около 12 000 европейци, които са заминали да се бият на страната на "Ислямска държава", една трета най-вероятно са се завърнали в родините си, където живеят спокойно.Някои от тях очакват присъда, по повечето така и никога не се сдобили със сериозно обвинение заради липса на доказателства. 
Предстоящото освобождаване на ветераните джихадисти би могло да се смята за "четвъртата вълна на възвращенци", казват от института.
Бившият джихадист Фарид Бенету, който излежа четири години, днес се отрича от екстремизма, но изтъква, че Европа още не е подготвена.В своята книга за ислямския екстремизъм той пише, че е напуснал училище, за да преподава на младите мюсюлмани, както и, че сред членовете на групата, която предвождал били Шериф и Саид Куачи, които през 2015 г. направиха нападението над "Шарли Ебдо".
"Момчетата, които са осъдени или пък чакат присъда, ще излязат един ден. И това е голям проблем - каква ще бъде подготовката за тяхното освобождаване," пита Бенету.Според сведения на Европол, присъдите за тероризъм в Европа са около шест години, за разлика от САЩ, където започват от 13. От 2015  леко се покачили, но пак били много по-ниски от американските.

Франция, която бе много пъти мишена на терористите, ще освободи 57 души, което е половината от осъдените за тероризъм.
Във Великобритания 25 затворници очакват свободата, в Белгия вече са освободени около 80 чуждестранни бойци, а още 44 ще бъдат пуснати скоро, в Испания вече излязоха 21 джихадисти.Според изчисленията повече от 200 затворници ще излязат на свобода съвсем скоро, но този брой вероятно е по-голям, тъй като не всички държави, като Германия например, не са обявили бройката на осъдените там за тероризъм. А се знае, че повече от 1000 германци са се били на страната на ислямистите.

Превод: БЛИЦ