Европейска банка се е съгласила да извърши транзитни плащания на руски нефт през Украйна. По този начин се отстранява причината за спрените миналата седмица доставки на нефт за Централна Европа, съобщава Ройтерс, цитирано от bg-voice.

Ако плащането бъде потвърдено

от всички страни, то ще стане стъпка към възстановяване на петролните потоци към Чехия след едноседмичното прекъсване. Това ще създаде условия за бъдещи плащания за транзит към региона.

Във вторник руският монополист „Транснефт” съобщи, че от 4 август са спрени доставките по тръбопровода “Дружба” за Чехия, Унгария и Словакия. Причината е, че западните санкции са попречили на плащането на транзитните такси от Москва за Украйна.

Унгарската рафинерия MOL и словашкото и подразделение Slovnaft намериха заобиколен вариант, като сами платиха таксата на украинската транзитна компания Ukrtransnafta. Потоците за Унгария и Словакия бяха възобновени, но не и доставките за Чешката република.

Държавите от Централна Европа

са частично зависими от руския нефт и в голяма степен от руския газ и са си осигурили изключения от предстоящата забрана на Европейския съюз за внос на руски петрол, докато не приспособят транспортните си маршрути и рафинериите си за друг нефт.

Чешката петролна рафинерия ORLEN Unipetrol, подразделение на полската PKN Orlen, отказа да коментира.

В четвъртък председателят на MERO Ярослав Пантучек заяви, че очаква потоците към Чешката република да бъдат възобновени в петък или събота, след като въпросът с плащането бъде решен. Той все пак предположи, че PKN може да извърши заместващо плащане, подобно на MOL, което PKN отказа да потвърди.