В бъдещите си планове Facebook иска хората да могат да пишат с мозъка си. Проектът, наречен brain-computer interface (BCI) - за първи път обявен през 2017 г. на конференцията на разработчиците на компанията  F8 - цели да създаде интерфейс, който позволява на хората да въвеждат това, което мислят, без да се налага да използват ръцете си. На теория той ще работи върху очила за добавена реалност създадени от компанията, за да предложат на потребителите изживяване без използване на ръцете, пише Business Insider.

Във вторник Facebook, съвместно със своите изследователски партньори от Калифорнийския университет в Сан Франциско (UCSF), обявиха първата си актуализация от години по тази смела визия.

За първи път изследователите от UCSF успяват да отчетат мозъчната активност от участниците в изследването, докато те разговарят и почти едновременно декодират казаното на компютърен екран. В предишни проучвания, дешифрирането на думи от мозъчна дейност също е правено, но не и в реално време, което е ключът към бъдещия успех на програмата за BCI.

Изследователите от проучването на Facebook - публикувано във вторник в научното списание Nature Communications - споделят, че все още могат да разпознават само ограничен брой думи и фрази. С течение на времето твърдят, че се надяват да могат да декодират 100 думи в минута от речник с 1000 думи като същевременно поддържат процент на грешки под 17%.

Предварителното проучване е проведено чрез поставяне на записващи електроди върху повърхността на мозъка на участниците, но за да може Facebook в бъдеще да комерсиализира продукта, трябва да се открие неинвазивен метод за събиране на мозъчна активност.

От компанията съобщават, че "демонстрирайки доказателство за концепцията, използваща имплантирани електроди като част от усилията им да помогнат на пациенти със загуба на говор, се надяваме работата на UCSF да допринесе и за развитието ни на алгоритмите за декодиране и техническите спецификации, необходими за напълно неинвазивно, носещо устройство".

Facebook добавят също, че наред с осигуряването на финансиране за изследванията имат и малък екип от свои служители, които работят заедно с екипа на UCSF. Oт компанията добавят, че хората им имат ограничен достъп до данните и че резултатите от изследванията остават на място и под контрол на университета.