Европейският парламент ще разследва Найджъл Фарадж за това, че не е обявил пищни разходи, финансирани от "Арон банкс". Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, "днес отнася въпроса за Фарадж към консултативен комитет", съобщи източник за в. "Гардиън".

Консултативният комитет е група от петима членове на ЕП, които действат като наблюдатели на кодекса за поведение на европарламента. Той постановява, че всички европейски депутати трябва да декларират скъпи подаръци и да докладват дали трети лица финансират присъствието на събития.

Миналата седмица, "Канал 4" разкри, че Фарадж е бил щедро финансиран от "Арон банкс" в годината на референдума за Брекзит. Фактури, имейли и документи показаха, че Фарадж е ползвал къща в Челси на стойност 13 000 лири на месец, кола с шофьор и промоционални посещения в САЩ през 2016 г.

Фарадж, който получава заплата като евродепутат от 102 000 евро годишно, е спечелил до 700 000 евро от други медийни изяви през 2014 година-2018 година, което го поставя на шесто място като най-богатия европейски депутат от външните доходи в Европейския парламент. Точната сума на допълнителните му доходи не е известна, защото членовете на Европейския парламент трябва само да декларират други печалби в широки граници.

Консултативният комитет няма да заседава по-рано от 4 юни. Това е седмица след европейските избори тази седмица. Той ще назначи един от своите членове, който да ръководи проверката и да изготви доклад с препоръка за евентуална санкция. Всяко наказание, което може да варира от порицание до разходи за удържане, ще бъде решено от президента на Европейския парламент.

Новосъздадената партия на Найджъл Фарадж - "Брекзит", има реални шансове да спечели най-много гласове във Великобритания на предстоящите европейски избори.

Говорителите на Фарадж описаха предишните разследвания на парламента като "политически мотивирани нападения" и "отмъстителна кампания", насочени срещу евроскептичните евродепутати.

Групата на Фарадж в сегашния състав на Европейския парламент беше глобена със 173 000 евро. До рестрективната санкция се стигна, след като разследване установи, че европейски средства са използвани за национална кампания за Брекзит.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!