Във Великобритания коментарът на лидера на "Реформирай Обединеното скралство" Найджъл Фараж, че "Западът е провокирал Путин за войната в Украйна", породи вълна от гневни реакции на политици.

В събота премиерът Риши Сунак осъди твърдението като напълно погрешно и "наливащо вода в мелницата на Владимир Путин".

В интервю за Би Би Си в петък Найджъл Фараж заяви: "Ние провокирахме тази война" и отстоя заявеното по-рано от него, че "всичко е последствие от разширяването на ЕС и НАТО на изток". 

Министърът на вътрешните работи Джеймс Клевърли реагира като заяви, че "Фараж просто повтаря подлото оправдание на Путин за бруталната инвазия в Украйна". 

А министърът на отбраната в сянка Джон Хийли каза, че "това са позорни коментари, които разкриват истинското лице на Найджъл Фараж: апологет на Путин, на когото никога не трябва да се вярва за сигурността на британската нация". Той допълни, че Фараж е показал, че "предпочита да ближе ботушите на Путин". 

Представители на целия политически спектър заявиха, че са шокирани да чуят подобни коментари от британски политик. 

Премиерът Риши Сунак присъедини своя глас към критиките. Той осъди казаното от Фараж като напълно погрешно и помагащо на агресията на Путин. 

Сунак допълни, че Путин е човек, който борави с нервнопаралитични вещества по улиците на Великобритания, който сключва сделки със страни като Северна Корея. Според Сунак подобни думи са опасни за сигурността на страната, за сигурността на британските съюзници, които разчитат на Обединеното кралство и могат само да окуражат Путин още повече.