За втората фаза на войната в Украйна се прогнозираше, че ще бъде по-кървава от първата. Сега има опасения, че третата фаза ще бъде "по-мръсна". Ще стане ли войната още по-брутална? Напълно възможно е, предупреждава ФАЦ, цитиран от "Дойче Веле".

Започва ли третата фаза на войната? В последните дни наблюдатели говорят за края на втория етап от руското нападение срещу Украйна.

Сигналите

В момента настъплението затихва, включително заради западните доставки на оръжия за Украйна. А волята за съпротива на украинците се засилва все повече: допитване показва, че 84% от анкетираните са против всякакви териториални отстъпки, дори това да доведе до удължаване на войната.

Множат се обаче сигналите, че оттук нататък Москва ще залага на още повече бруталност. Ако за втората фаза правилно бе прогнозирано, че ще бъде по-кървава от първата, сега има опасения, че третата фаза на войната може да бъде "по-мръсна".

Убийството на около 50 украинци в руски плен, които според руснаците били загинали при украински ракетен обстрел, може да се тълкува като един такъв сигнал. Защото историята напомня за "причинената от стрес" смърт на британец, за когото се предполага, че се е сражавал на украинска страна и е попаднал в плен в Донбас. Защо да съдиш такива пленници и така да рискуваш нови и нови обвинения, след като има и "по-лесни" начини да се отървеш от тях?

Руското посолство в Лондон призова за "унизителна смърт чрез обесване".

Още по-мръсно и жестоко

Ужасяващото видео, в което руски войник очевидно кастрира украински пленник, също е част от тези начини за водене на война. Затова не е изненадващо, че украинският президент Володимир Зеленски оповести евакуация на неокупираните части от Донецка област.

Навлиза ли войната в нова фаза? И може ли да стане още по-брутална? Да, напълно възможно е.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук.