Роденото преди година на практика с две глави италианче Сантяго Вултаджо вече ходи, говори и се смее като всеки малчуган на неговата възраст. В столицата на о. Сицилия – Палермо, където детето живее с родителите си, хората го наричат „чудото на монасите от ордена на Капуцините“.


Защото когато момченцето са пръква на бял свят с голямо почти колкото главата му образувание на тила, дори най-добронамерените сред лекарите му вещаят броени дни живот.

Но мама Мартина и татко Маурицио почукват на портата на манастира на капуцините „Мадона ди Луче“ и самаряните - монаси вземат присърце молбата им да помогнат за спасяването на техния единствен син.

Започнахме да звъним по телефона във всички италиански специализирани педиатрични клиники, но само от римската болница „Бамбин Джезу“ ни дадоха някаква надежда!“ – обясни на репортер на в. „Джорнале ди Сичилия“ ръководителят на религиозното братство дон Серджо.

Защото вродената аномалия, чието научно наименование е енцефалоцеле, е с необичайно големи размери, формата й е като главата на пеленачето, пълна е с потребна на организма мозъчна течност, а това прави хирургическата намеса за отстраняването й изключително сложна и изискваща много време.

След трезва оценка на ситуацията лекарите от „Бамбин Джезу“ преценяват шанса за успех на опрацията на 17%, съобщават това на родителите и те веднага се съгласяват. Но тогава според дон Серджо идва другата трудност – за превоза на Сантяго и родителите му до римската болница е нужен нарочен вертолет, чиито наем, плюс разходите по престоя на майката и бащата в Рим, възлизат на 70 хил. евро.

Съответно монасите и техните симпатизанти започват да чукат от врата на врата в Палермо, отправят също така молба към кметството и за броени дни нужната сума за спасяването на малчугана с две глави е събрана.

После следва продължилата почти цяло денонощие операция по отстраняването на аномалията, като съдържащата се в нея мозъчна течност е върната в истинската глава на детенцето. Само след седмица радостта на мама Мартина и татко Маурицио пък е огромна – Сантяго започва сам да пие мляко от шишенцето с биберон.

„Историята на „чудото на капуцините“ е лъч на надеждата в тези тъмни времена, в които здравеопазването е съборено на колене и пределните възможности на изправената пред всесилната природа медицина са все по-очебийни!“ – подчертава дон Седржо в изявлението си.