Филипинският президент Родриго Дутерте е наредил на силите за сигурност да стрелят на месо по всеки, който наруши извънредните мерки за сигурност, обявени заради разпространението на коронавирус. 

"Моята заповед към служителите на армията и полицията е следната: Ако възникне проблемна ситуация, която заплашва вашия живот  – стреляйте на месо по тези, които ви заплашват!


Тези хора няма да създават неприятности от оня свят", е заявил вчера държавният глава на азиатската островна страна в телевизионно обръщение към нацията. 

Полицията в столицата Манила в сряда е арестувала около 20 души, протестирали срещу високите цени на стоките от първа необходимост. Стойността на някои продукти е скочила в пъти.

В страната са били регистрирани 2300 души, заразени с коронавирус и почти 100 смъртни случая. Дутерте, за да ограничи разпространението на болестта, е въвел извънредно положение за срок от шест месеца.

Той с указа си е преустановил движението между Манила и провинцията, а в столицата са били забранени излизанията през тъмната част на денонощието.