Европейската комисия ще призове страните членки незабавно да ограничат "незабавно" употребата на природен газ, защото Русия не изпълнява задълженията си, пише Financial Times, позовавайки се на проект за решение на Еврокомисията, с което са се започнали журналисти на изданието.

Следващата седмица на 27-те държави ще бъдат представени конкретни показатели, които те трябва доброволно да постигнат. При рязко прекъсване на руските доставки, те ще станат задължителни.

Ако не пести горивото, тази зима Европа ще се окаже без газ, допълва Financial Times, като според изданието, това на практика е равносилно на обявяване на "газова война" от страна на Русия.

Тезата, че в такава ситуация губеща е и Русия, вече не е съвсем валидна.

Причината е, че цените на енергията при така създадения дефицит скачат толкова бързо, че и при намален внос в Европа "Газпром" поддържа приходи от десетки милиарди евро всеки месец. По данни на финансовото министерство в Москва за първото полугодие бюджетът е получил 6.4 трилиона рубли (115.32 млрд. долара) от продажби на газ и петрол при планирани 9.5 трилиона рубли за ялата 2022 г.

Путин може и да задържи валутата в Русия като откаже да плаща с нея дълговете на "Газпром". Утре, 19 юли, изтича гратисният период по международен заем на компанията и ако тя не се издължи на кредиторите си със записаната в договора валута, ще бъде обявена в техническо неизпълнение на дълговите ангажименти.

Припомняме, че днес агенция "Ройтерс" цитира писмо на "Газпром", според което руският енергиен концерн  е обявил форсмажор в газовите си доставки за Европа, което означава, че може би няма да успее да изпълни свои задължения за доставка заради "извънредни обстоятелства", които са извън неговия контрол. 

Тази клауза, известна като "Божия воля", е стандартна за бизнес договорите и се отнася до извънредни обстоятелства, които дават извинение на някоя от страните да не изпълни договорните си задължения, припомня Ройтерс. 

Засега "Газпром" не е коментирал информацията. 

"Унипер" (Uniper) - най-големият вносител на руски газ, е сред клиентите, които посочват, че са получили писмо, както и че отхвърля това твърдение като неоправдано. Компанията не сподели съдържанието на писмото, но източник от бранша, пожелал анонимност, каза, че форсмажорът се отнася за доставки по тръбопровода "Северен поток-1". Газовите потоци по съоръжението са нулеви, тъй като по него започнаха дейности по планова поддръжка на 11 юли, които би трябвало да приключат тази седмица. 

Ер Ве Е (RWE) - най-големият германски производител и друг голям вносител на руски газ, също съобщи, че е получил уведомление за форсмажор. 

Европа се опасява, че Москва може да остави газопровода спрян като ответна мярка на санкциите, наложени срещу Москва заради инвазията в Украйна. Това ни задълбочило енергийната криза, която създава риск от рецесия. 

В същото време, Международната енергийна агенция (IEA) предупреди, че опитите да се потърсят алтернативи на руския газ не са достатъчни сами по себе си и Европа е изправена пред режим на потреблението на газ, ако то не се ограничи. 

Изпълнителният директор Фатих Бирол каза, че Европа е изправена пред "най-висока степен на тревога" и са нужни "значителни допълнителни съкращения", за да "се подготви Европа за тежката зима, която предстои".

"Да се действа веднага ще създаде по-малко проблеми и по-малко разходи, използвайки солидарността и избягвайки нуждата от непланирани и некоординирани действия по-късно при възможна кризисна ситуация с пределно ниски нива на газови резерви", пишело в проекта на писмо от Европейската комисия, цитиран от FT.