Финландската премиерка Сана Марин, предизвика истински скандал в страната си заради своя снимка за женското списание Trendi. На фотографията Марин е само по сако, което предизвика дебат в страната за границите на сексизма и политическите маниери.

Според вестник „Британски таймс“ някои потребители на социалните мрежи са били бесни, че 34-годишната Марин е на снимката просто по сако и огърлица. Снимката е „нелепа“, а дрехата неподходяща за министър-председател, казват те.


Премиерът на Финландия напусна срещата в Брюксел заради контакт със заразен

Финландският предприемач Аки Пайсинг се подигра с премиерката и я обвини, че "търси внимание" в статия, в която критикува икономическата политика на Марин. Статията беше споделена от двама депутати от основната опозиционно-дясноцентристка Национална коалиция.

Все пак има и застъпници на премиерката, те похвалиха самочувствието на Марин, споделяйки подобни снимки в профилите си в социалните мрежи. Така се появиха топлес снимки на руския президент Владимир Путин и бившия президент на Финландия Карл Густав Манерхайм.

 

Сред финландците, които споделиха подобни снимки, използвайки хаштага #iamwithsanna - Аз съм със Сана, бяха актрисата Кики Коконен и певицата Хана Пакаринен.

Красивата финландска премиерка не е на себе си от тази новина СНИМКА

„Противоречието казва много за хората - какво виждат, когато гледат снимката“, каза Мари Карсика, главен редактор на списание Trendi. Много хора дори не видяха гърдите ѝ. „Видяха Сана Марин в модерен костюм с черни панталони - каза тя.

Междувременно с нарастването на дебата двама консервативни депутати, които споделиха публикацията на Pyssing, се извиниха и изтриха публикациите си в Twitter.
 

Убеден феминист, Марин беше най-младият министър-председател в света, когато встъпи в длъжност през декември миналата година, а трима от министрите в кабинета ѝ са жени на около 30 години.

Марин, която е отгледана от самотна майка и всеки ден лично ходи в детската градина, за да вземе двегодишната си дъщеря, също подчертава равенството между половете в своите интервюта за личния си живот.

Пред списание Trendi Марин каза: „Искам да се съсредоточа върху политиката, а не върху външния си вид“.

Превод и редакция: БЛИЦ