Компанията за недвижими имоти на Доналд Тръмп беше осъдена за поддържане на престъпна схема за измама на данъчните власти.

Според съда в Ню Йорк нарушенията са извършвани в продължение на цели 15 години, съобщава Ройтерс, цитирана от Nova.

Глоби до 1,6 млн. долара грозят „Trump Organization”, която управлява хотели, голф игрища и други недвижими имоти по цял свят. След 12-часово заседание журито призна компанията за виновна по всички повдигнати ѝ обвинения.

Окончателната присъда ще бъде произнесена на 13 януари. Въпреки че санкцията вероятно няма да създаде сериозни финансови проблеми на фирмата, може да прогони партньорите и кредиторите ѝ.

Адвокатът Алън Футерфас пък заяви, че решението ще бъде обжалвано. Юристът определи като „неясен” закона, който позволява осъждането на компания, ако служителите ѝ са извършили престъпления „от нейно име”.  

Основното обвинение по делото бе, че компанията е покривала лични разходи (наеми и лизинг на коли) на топ мениджъри, включително бившия главен финансов директор Алън Вайселберг, без да отчита приходите. Фирмата дори е давала бонуси на въпросните хора, сякаш са независими изпълнители.

„Това е случай на чиста лъжа и измама! Изготвяне на фалшиви документи! И всичко това с цел да се избегне плащането на данъци”, заяви прокурорът на Манхатън Алвин Браг.

Доналд Тръмп, който наскоро обяви, че ще се кандидатира за втори президентски мандат в САЩ, отхвърли всички обвинения. Определи като „политически мотивиран лов на вещици”.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук