Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен сподели своята рецепта, относно това, как Европа може да накаже най-ефективно руската агресия в Украйна. "Трябва да подходим много стратегически", каза тя в интервю за msnbc.

По нейните думи. трябва да внимаваме, защото ако от днес напълно се откажем от него, Путин може да вземе петрола, който не успее да продаде на Европейския съюз, и да го изнесе на световния пазар, където цените ще се повишат и ще го продаде за повече. 

Става ясно, че сега е по-добре е да купуваме руски петрол, за да не му позволяваме да печели. А после вече завинаги ще се отървем от зависимостта си.

Петков се засили да гази Путин: Проявих лидерство и му показах, че няма шанс

"Винаги трябва да търсим правилния баланс, за да не навредим на нашата икономика. Това е най-силният лост, който имаме срещу агресията на Путин. Да вземем например петрола. Трябва да внимаваме, защото ако от днес напълно се откажем от него, Путин може да вземе петрола, който не успее да продаде на Европейския съюз, и да го изнесе на световния пазар, където цените ще се повишат и ще го продаде за повече. Така че трябва да подходим много стратегически към тази тема", казва председателката на ЕК.