До голяма степен благодарение на споразумението между Владимир Путин и неговия китайски колега Си Цзинпин 5G мрежите започнаха своята работа в Русия, пише наблюдателят на Forbes Зак Дофман.


Независимо от това, както отбелязва авторът на статията, въпреки факта, че Москва просто се опитва да диверсифицира рисковете по този начин, подобно развитие на събитията може да показва, че Интернет се заменя от така наречения сплинтернет - поредица от отделни сегменти от световната паяжина.

Всичко отиваше нататък - и сега настъпи този момент: 5G мрежи от Huawei стигнаха до Русия. Въпреки че това далеч не е първият такъв пилотен проект в Москва, именно той стана най-видимият, пише "Поглединфо".

Факт е, че стартирането на 5G мрежи до голяма степен се основава на споразумението, което руският президент Владимир Путин и китайският лидер Си Цзинпин подписаха на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Тези преговори засегнаха самата същност на възникващото технологично разцепление между Запада и Изтока - и затова стартирането на тази мрежа има политическо значение, пише наблюдателят на Forbes Зак Дофман.

Според съобщения в медиите, операторът МТС „заедно с китайския технологичен гигант Huawei стартира пилотната мрежа 5G в Москва“, която ще обхване почти целия град за първи път.

В същото време по време на срещата си Си Цзинпин и Путин обсъдиха не само 5G, но и възможността за преминаване на смартфоните на Huawei към руската операционна система „Аврора“. Освен това миналата седмица Ройтерс съобщи, че Huawei ще инсталира „Аврора“ на 360 000 от своите таблети с цел провеждане на преброяването на населението в Русия, което ще се състои през следващата година.

В същото време страните обсъдиха и възникващия технологичен разкол между САЩ и техните съюзници, от една страна, и Китай и други страни - включително Русия - от друга.

Перспективата за появата на т. нар. сплинтернет - световната мрежа, разделена на редица изолирани сегменти - не е по вкуса на разузнавателните служби, както и на основните играчи в западния технически сектор, които се страхуват от падане на доходите. Тези играчи включват компании като Intel, Qualcomm, Google и Microsoft.

В определен момент много експерти не изключиха възможността Huawei да участва в руски изследователски програми, както и в промишленото производство, включително „съвместно създаване на чипове и софтуер“.

Фактът, че първоначално „Аврора“ е трябвало да стане руска правителствена програма, предполага, че зад кулисите сътрудничеството е на по-дълбоко ниво. Всичко е взаимосвързано.“, казва Дофман.

Преди срещата между Путин и Си Цзинпин наблюдателят разговаря с ръководителя на Департамента за информационни технологии на град Москва Едуард Лисенко, включително относно мнението му доколко Huawei заплашва системите за сигурност. Отговорът му беше недвусмислен: „В Руската федерация има строги правила за безопасност, които винаги следваме.“ 

В същото време Москва и Вашингтон имат различни гледни точки относно заплахата за националната сигурност от страна на Huawei, за която се твърди, че уж е свързана с правителството в Пекин.

Според Лисенко, за първи път 5G започна да работи в Москва през 2018 г. по време на Световното първенство. Тогава „Мегафон“ използва оборудване на компанията Nokia за VR излъчвания. Ако обаче говорим за правителството на Москва, сътрудничеството между Китай и Русия е на много по-високо ниво.

Нещо повече, според автора, това оказва влияние върху продължаващата хибридна война по целия свят, както и върху кибер съпротивата в Близкия изток, където и Русия, и Китай, чрез Иран, воюват срещу САЩ и техните регионални съюзници.

На въпроса каква роля играе Huawei сега, Лисенко отговори на Дофман, че правителството на Москва не е подписало никакви споразумения с тази компания. 

"Правителството на Москва подписа споразумения с далекосъобщителни оператори и не им налага никакви ограничени, което им позволява да сключват споразумения с различни доставчици на оборудване." 

Колкото и парадоксално да изглежда, Лисенко смята, че сътрудничеството между Москва и Пекин „е подобно на това, което съществува в други европейски страни и се основава на принципите на свободния пазар, който предоставя еднакви възможности за различните телекомуникационни оператори и доставчици“.

Що се отнася до Huawei и свързаните с него рискове, след пристигането на оборудването на тази компания, вижданията на Лисенко по този въпрос изобщо не са се променили. „Нашите системи за сигурност са проектирани да се справят с всички видове заплахи, каза той. - Разбира се, заплахите присъстват на различни нива, но ние сме готови за тях.

През 2018 г. отблъснахме повече от 27 хиляди опита за хакване на нашите компютри и непрекъснато обновяваме системата си за сигурност.“

Според наблюдателя обаче, Лисенко повдигна темата за зараждащия се «сплинтернет»„Това че Китай е технологичен партньор за нас е разбираемо ... Русия има доста строги закони в областта на развитието на информационните технологии и ние предявяваме сериозни изисквания за сигурност, настоявайки за тяхното пълно спазване. Затова работим само с онези, които могат да отговорят на тези изисквания.“, подчерта Лисенко.

В същото време Москва осъзнава, че се нуждае от стабилна позиция в случай, че другите държави престанат да си сътрудничат с нея. "Не знаем каква позиция утре ще заемат европейските компании по отношение на Русия", отбеляза Лисенко.

- В това отношение историята на Huawei е показателна. Не можете да разчитате на пазара на една държава, рисковете трябва да се диверсифицират и това правят руските оператори.“