На фона на кризата с боеприпасите във Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) поради забавяне на военната помощ от Запада, руските войски атакуваха няколко точки по фронта през април.

Месец по-късно обаче ситуацията се промени коренно – военните на Киев започнаха да получават снаряди и влезе в сила закон за мобилизация, който ускори формирането на нови бригади.

Съдбата на Украйна се подобрява и това най-добре се вижда в град Часов Яр, който руснаците непрекъснато щурмуват, отбелязва американското списание Forbes, цитирано от „Фокус“.

В първите дни на настъплението си към града, руските бронирани части напредваха стабилно на север и юг от Часов Яр, като пехотата им проучваше най-уязвимата зона на града - района на Канал, който се намира в източната част на града.

Защитата на ВСУ в Часов Яр според изданието е била слаба и се е влошавала.

В средата на април Министерството на отбраната на Украйна разформирова 67-а механизирана бригада, която защитаваше района на Канал, след като официално разследване потвърди твърденията за дълбока командна некомпетентност.

Подразделенията на 56-та и 41-ва механизирани бригади и 5-та десантно-щурмова бригада на ВСУ се опитаха да запълнят празнината, която тогава се образува в отбранителната зона. На бойците бяха осигурени и още дронове.

Руснаците обаче докараха щурмови самолети Су-25, които обстреляха с ракети позициите на украинските войски при недостиг на ракети за ПВО. Това позволи на руските десантчици да напредват на север и юг от Часов Яр, заплашвайки да обкръжат гарнизона на града.

Основната битка бе между руснаците и украинската логистика, която започна да доставя американски боеприпаси. ВСУ успяха да спечелят тази надпревара и сега гарнизонът на Часов Яр разполага с достатъчно снаряди, за да унищожава щурмови групи на противника.

В петък батальон от руска бронирана техника, наброяващ около 20 души, напусна Донецк и се насочи към Часов Яр. Само преди няколко седмици те щяха да могат да изминат по-голямата част от това разстояние без украински атаки.

ВСУ разполагаха с малко противотанкови ракети и артилерийски снаряди, разчитайки повече на безпилотни самолети. БпЛА обаче имат малък радиус и малко количество експлозиви, което не е достатъчно, за да се пробият слоевете самоделна броня на руската техника.

Тъй като към средата на май украинците вече бяха много по-добре въоръжени, руската щурмова група бе залята от дъжд от снаряди. Въпреки че успяха да стигнат до района на Канал, руснацитв не издържаха дълго там.

"Въпреки бързите успехи през първите седмици от атаката на Часов Яр, включително достигане на микрорайона Канал и в някои случаи пресичането му на малки групи, руснаците в крайна сметка не успяха да се закрепят от другата страна и да напреднат по-нататък“, отбелязва анализаторската група Frontelligence Insight.

Гарнизонът в Часов Яр обаче не е единственият, който се е възползвал от пристигането на дългоочакваните боеприпаси - за първи път по време на пълномащабната война нито една бригада не може да се оплаче от липса на артилерийски снаряди.