Трите автомобилни гиганта в САЩ "Форд", "Дженеръл мотърс" и "Крайслер" са изправени пред много големи финансови затруднения и искат финансова инжекция от 25 млн. долара от щатския Сенат, предаде BBC. Те са казали пред Сената, че без спасителен финансов пакет ще фалират, което ще доведе и до последващи икономически рискове.
Изпълнителният директор на "Дженеръл мотърс" Рик Уогнър заяви, че компанията му се нуждае от заем, за да може да избегне "финансовата пропаст", която се отворила заради кризата. Републиканците от Белия дом обаче не желаят да  отделят за целта от 700-те млрд. долара, предвидени за подкрепа на банковия сектор.
От "Дженеръл мотърс" са предупредили, че парите им ще свършват до няколко седмици и не могат да чакат да се сбъднат обещанията на новоизбрания президент на САЩ Барак Обама, който каза, че ще помогне на автомобилната индустрия, като поеме властта през януари 2009 г.
Автомобилните компании предупреждават обаче, че милиони хора могат да останат на улицата, ако се срине производството. От BBC коментират, че последното нещо, което Обама иска, е да види в първите месеци от назначаването му за президент краха на автомобилните гиганти. /БЛИЦ