Действията на украинските военни в буферната „сива зона” в Донбас, а също липсата в Киев на политици, които биха се застъпили за мира, провокират ескалация на конфликта, пише в списание Foreign Policy живеещият в украинската столица журналист Айзък Уеб.
Според него, разгорелият се конфликт в Авдеевка върнал „пълномощабната война”, заредена с хуманитарна катастрофа. Уеб подозира Русия, но подчертава, че липсват каквито и да е доказателства за участие на руски военни.
 

Роля за ескалация на конфликта изиграли и преместванията на украински военни, признава Уеб. Важно място се отрежда и на инаугурацията на Тръмп.
 
„Украинските въоръжени сили укрепиха отбраната и придвижиха напред тежки въоръжения, включително танкове, които според Минските споразумения трябва да бъдат изтеглени от фронтовата линия” – пише Уеб.
 
Петро Порошенко се възползвал от ескалацията на конфликта за свои цели. Той призовал Тръмп да не се сближава с Москва. „Масирани бомбардировки. Кой би посмял да говори за отмяна на санкциите при тези обстоятелства?” – заявил той в своето видеообръщение на 31 януари.
 
В Киев се забелязва парадокс: който по-рано защитаваше мирното разрешаване на конфликта, стана „ястреб”, а онези, които вече призовават за компромиси (Надежда Савченко), се оказват под яростна критика. Уеб сочи като пример секретаря на Съвета за национална сигурност Александър Турчинов, който поощрява придвижването на украински военни в „сивата зона” и призовава за пълна блокада на Донбас.
 
Порошенко беше избран като „президент на мира”, но от септември 2015 г. смени реториката с по-„ястребска”. Липсата на опозиция спрямо военната реторика на президента означава, че мнозина вече не виждат друг изход за постигане на мир, освен чрез война, обобщава Уеб и призовава Киев към по-примирителен тон.
 
Превод и редакция: БЛИЦ