Самопровъзгласила се за „криптокралица“, обвинена в измама на инвеститори за милиарди долари, е в списъка на десетте най-издирвани бегълци на ФБР, пише Fox.

Родената в България Ружа Игнатова е едва 11-ата жена, попадала някога в списъка. Тя е в неизвестност от октомври 2017 г., когато се качила на самолет от България за Гърция две седмици след като САЩ я обвиниха в измама. 

ФБР предлага награда до 100 000 долара за информация, която ще доведе до нейното арестуване.

Според ФБР Игнатова и нейният партньор са основали OneCoin през 2014 г. OneCoin е бил таксуван като виртуална валута, която в крайна сметка ще бъде „убиецът на биткойни“. Въпреки че се предлага на пазара като криптовалута, тя никога не е била добивана с помощта на компютри и не е имало публичен и проверим блокчейн. 

Стойността на OneCoin не се определя от търсенето и предлагането, а от неговите оператори, казаха прокурорите.

Криптовалутата, създадена от Игнатова и нейния партньор Карл Себастиан Грийнууд, всъщност е била безполезна. Прокурорите казаха, че това е една от най-големите международни схеми за измами в историята, като жертвите са загубили над 4 милиарда долара.

Съобщава се, че Игнатова и Грийнууд са промотирали многостепенна маркетингова или пирамидална схема, стратегия, призовавайки инвеститорите да продават пакети на своите приятели и семейство.

Специалният агент на ФБР Роналд Шимко, един от разследващите случая, каза, че Игнатова е набелязала хора, които вероятно не разбират от криптовалути, но са били впечатлени от автобиографията и маркетинговите умения на Игнатова.

На 12 октомври 2017 г. федералните прокурори повдигнаха обвинение на Игнатова в Южния окръг на Ню Йорк и издадоха заповед за нейния арест. Две седмици по-късно, на 25 октомври, Игнатова се качи на самолет от София, България, за Атина, Гърция, и оттогава не е забелязана.

Прокурорите добавиха още обвинения срещу Игнатова през февруари 2018 г., като я обвиниха по едно обвинение за заговор за извършване на измама, заговор за извършване на измама, заговор за извършване на пране на пари, заговор за извършване на измама с ценни книжа и измама с ценни книжа.

„Има толкова много жертви по целия свят, които бяха финансово опустошени от това - каза Шимко в подготвено изявление. - Искаме да я изправим пред правосъдието."

Игнатова е на 42 години и е била с кафяви очи и тъмнокафява до черна коса по време на изчезването си, но разследващите смятат, че може да си е направила пластична операция, за да промени външния си вид.

Игнатова владее английски, немски и български език. Тя може да пътува с фалшив паспорт и да има известни връзки с България, Германия, Русия, Гърция и Обединените арабски емирства.

Шимко каза, че Игнатова е водила "охолен начин на живот", преди да изчезне.

Всеки, който има информация, се моли да се свърже с местния офис на ФБР или с най-близкото американско посолство или консулство. Можете също така да съобщавате за съвети анонимно онлайн на tips.fbi.gov.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук