Музеите и паметниците на културата отварят във Франция от 2 юни. Изисква се обаче носене на маски при посещение в тях.  От следващата седмица ще бъдат отворени и парковете и градините. Това обяви премиерът Едуар Филип, представяйки нова, втора поредица от мерки за премахване на ограниченията, наложени по-рано във връзка с пандемията от коронавирус.

Туристите ще могат да се насладят на почивка в курортите от 22 юни, съобщиха АФП и БГНЕС.


От същата дата отворени за посещение ще бъдат и киносалоните. Театрите пък вероятно ще приемат публика от 2 юни, но при спазване на правилата за социална дистанция.

Френското правителство реши да премахне забраната за работа на кафенета и ресторанти от 2 юни като част от облекченията. Премиерът Едуар Филип обяви също, че още повече училища ще отворят отново.

"Ще отворят само терасите на ресторантите и кафенетата", каза премиерът, като допълни, че в помещението не трябва да има повече от 10 души.

В ресторантите в Париж могат да се заемат само външни маси. Сервитьорите и готвачите ще трябва да носят маски по всяко време, а клиентите при влизане и излизане, каза премиерът.

Що се отнася до баровете, няма да се сервират питиета на барплотовете, което носи по-висок риск от заразяване на хората.

Но Филип повтори, че вирусът, отнел повече от 28 500 живота в страната до този момент, "продължава да циркулира", а стотици хора все още се лекуват в интензивно отделение.

Вече е задължително да се носи маска за лице в градския транспорт.

Филип каза още, че френското правителство е решило да премахне забраната за движение в страната на повече от 100 км от местоживеенето.

"Въпреки това не бива да намалявате бдителността си и да забравяте, че колкото по-малко пътувате, толкова по-малко вирусът ще има възможност да се разпространи в цялата страна", заяви премиерът, обръщайки се към французите.

Франция подкрепя прекратяването на ограниченията за пътуване в рамките на Европейския съюз от 15 юни, заяви премиерът Едуар Филип.

Той каза пред репортери, че Франция е "отворена" за подобен ход, без да се налага карантина на пътуващите. Но той каза още, че карантината ще бъде наложена от Франция като "реципрочен" ход, ако други държави приложат такива мерки.