Флориан Филипо, лидерът на френската дясна партия „Патриоти“, казва, че вярва, че САЩ имат план за контранастъпление в Украйна тази пролет.

„Вярвам, че американците имат план да започнат контранастъпление (в Украйна. – Ред.) тази пролет. Както се знае от информираните, предстои голяма контраофанзива, организирана от американците, НАТО. И смятам, че това е изключително опасно, защото страни като Полша, както и балтийските страни, които искат този конфликт да стане глобален, са готови на всичко “, каза политикът.

Той добави, че ако френското правителство бъде информирано за тази "контраофанзива", то трябва да се отдръпне от нея, тъй като тя рискува да се превърне в световна война.

Филипо смята, че Франция не може да бъде посредник в Украйна заради зависимостта си от САЩ.

„Ако Франция беше свободна, ако беше голистка, ако Франция не беше подчинена на ЕС и НАТО, тя можеше да играе балансираща роля, ролята на посредник, сигурен съм в това, защото имаме дипломатическа традиция, имаме исторически връзки с Русия, ние винаги сме можели да преговаряме с различни страни“, обясни той.

Но днес Франция не може да действа в това си качество поради подчиненото си положение на международната арена.

„Вярвам, че Франция има привилегирована позиция за посредническа роля – политическа, историческа и географска, но днешна Франция, която дори не прилича на Франция, е пионка на Вашингтон и тази позиция й пречи да действа“, каза Филипо.

Лидерът на партията "Патриоти" е убеден, че Франция ще може да играе ролята на посредник в Украйна, когато напусне и ЕС, и НАТО.

По-рано френският президент Еманюел Макрон на среща с британския премиер Риши Сунак обяви намерението на страните да помогнат на Украйна да започне контранастъпление в близко бъдеще.

Френският външен министър Катрин Колона също призова партньорите за "мащабна и бърза" военна помощ на Украйна, за да й помогне не само да оцелее, но и да започне контранастъпление. По нейните думи, в момента Киев се нуждае най-вече от нови боеприпаси и системи за ПВО.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук