Мнозина се надяват, че с настъпването на лятото броят на случаите на коронавирус ще намалее поради горещината, но досега няма нито едно проучване, потвърждаващо това предположение.

Напротив, последният доклад на учени от университета в Марсилия (Франция) категорично опровергава това, съобщават световните издания. Според авторите на изследването, единственият начин да се убие Sars-COV-2 е чрез термична обработка в продължение на 15 минути при температура 91C.

Когато се използват стандартни мерки за термична дезинфекция и загряване до 60 ° C, вирусът не само оцелява, но и продължава да се размножава.

Докладът с изследването може да бъде намерен само на уебсайта bioRxiv, който публикува научни трудове, преди да получат рецензии или да преминат съответните проверки. Това означава, че изводите на авторите на изследването Реми Шарел и Борис Пасторино се явяват засега предварителни,  въпреки че потвърждават опасенията, изразени по-рано от много други експерти по света.

Според думите на епидемиолога д-р Антъни Фаучи, дори затоплянето да забави разпространението на вируса, най-малкото охлаждане ще провокира поредното огнище и след спадане на заболеваемостта през лятото неизбежно ще последва още един пик през есента.

Днес в света са регистрирани над 2,4 милиона случая на коронавирус. Починали са повече от 170 хиляди пациенти, от които 40 хиляди - в САЩ.

Превод и редакция: БЛИЦ