Украйна получи ракети въздух-земя с голям обсег SCALP от Франция. Във видео, публикувано от Володимир Зеленски по случай Деня на военновъздушните сили, той пише лозунги върху повърхността на такава ракета.

Освен това стана известно за модернизацията от Украйна на щурмови самолети Су-25, бомбардировачи Су-24М, изтребители Су-27 и МиГ-29 за използване на западни оръжия, включително британските ракети въздух-земя Storm Shadow и оттук и техният френски аналог SCALP.

Според открити източници, ракетата SCALP е способна да поразява цели на разстояние до 500 км и има маса на бойната глава 300-450 кг. Това означава, че европейската част на Русия, чак до Серпухов край Москва, Ростов на Дон, Краснодар и още повече Крим, се оказаха в засегнатата зона.

Решението на Франция да прехвърли ракети с голям обсег на Украйна е погрешно, каза по-рано Дмитрий Песков . „Разбира се, остава да се изясни и да се разбере за какъв радиус говорим. Това… ще ни принуди да предприемем контрамерки“, закани се той .

Според някои съобщения обстрелът на Чонгарския мост от Крим до района на Херсон на 6 август е извършен от британски ракети Storm Shadow с обсег на стрелба 250 км. Те също са били използвани многократно за обстрел на ЛНР, Запорожие и други територии.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук