78-годишният актьор Йън Макелън, изиграл Гандалф в киносагата "Властелинът на пръстените", сподели своята оценка за броя на хомосексуалистите в Холивуд.

Актьорът, който отдавна е известен като открит гей, се надсмя над искането на огранизациите на нетрадиционните ориентации, според които в киното трябва да има повече техни представители. "Ами никой не гледа на Холивуд като на отражение на реалността, нали? Та те съвсем неотдавна са открили, че в света има и тъмнокожи хора!", цитира го The Guardian.

"Холивуд дълго унижаваше жените по всички възможни начини. Гейовете за него изобщо не съществуват," констатира той.

През 1998 година Макелън участва във филма "Богове и чудовища", където играе ролята на възрастен режисьор, принуден през цялата си младост да крие влечението си към мъже. Филмът е сред малкото, които започват да оформят климат на приемане на гейовете в индустрията. по думите на актьора, "това дава началото на признаването от страна на Холивуд, че в него има гейове, въпреки че всъщност половината от хората там са гей".

По-рано организацията ГЛААД призова киногигантите в Холивуд да увеличат обема с "нетрадиционни герои" до 20 процента в 2021 г., а до 2024 до 50 на сто.

Превод: БЛИЦ