За първи път в историята на страната, САЩ се изправят срещу две ядрени суперсили, чиито интереси са в конфликт с тези на САЩ. Това заяви председателят на Комитета на началниците на щабове на американските въоръжени сили ген. Марк Мили на изслушване в Конгреса във Вашингтон по повод военния бюджет за фискалната 2024 година, цитиран на официалния уебсайт на Пентагона.

Мили заяви, че международната структура, основана на правила, която поддържа мира на великите сили от края на Втората световна война, е подложена на стрес. "За първи път в историята на страната Съединените щати се изправят срещу две големи ядрени сили, чиито жизненоважни интереси на националната сигурност се конкурират със Съединените щати“, заяви той.

"Както Китайската народна република, така и Русия имат средствата да застрашат нашите интереси и начина ни на живот. Но войната с Русия или Китай не е нито неизбежна, нито непосредствена“, отбеляза той.

"Нашите приоритети са прости: Поддържаме висока степен на готовност, като същевременно се модернизираме за бъдещата работна среда и се грижим за нашите хора и техните семейства“, заяви той и добави: "Готовността сега и готовността в бъдеще чрез модернизация е наш приоритет №1. И няма друг №1.“

Китай е предизвикателството за темпото. "КНР възнамерява да бъде регионален хегемон в западната част на Тихия океан и Азия през следващите 10 години и да надхвърли общия военен капацитет на Съединените щати до 2049 г.“, смята Мили.

Русия е сериозна заплаха и остава опасна, каза той. Войната в Украйна застрашава мира на европейския континент и глобалната стабилност.

"Ние подкрепяме Украйна и нейната борба за защита на нейния суверенитет и подкрепяме нашите съюзници от НАТО с предното присъствие на Съединените щати във всяка една нация от източния фланг на НАТО“, посочи той, цитиран от "Сега".

"Тази битка не е само в интерес на Украйна, но и в интерес на САЩ е да защитят системата, която предотвратява войната на големите сили в продължение на осем десетилетия.“

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук