Украинските военни от началото на войната са ликвидирали около 16 600 руски войници. Това съобщиха в профила си във Фейсбук от Генщаба на ВСУ. 


Отбелязва се, че общите бойни загуби на противника от 24 февруари до 27 март ориентировъчно са: личен състав - около 16 600 души, танкове ‒ 582 единици, БМП – 1 664, артилерийски системи – 294, РСЗО - 93, средства за ПВО - 52, автомобилна техника – 1 144 единици, кораби/катери - 7 единици, цистерни с гориво - 73, дронове - 56.

Специалная техника - 21. Пускови установки ОТРК/ТРК - 4.

Също така, от началото на войната са унищожени 121 вражески самолета и 127 хеликоптера.  Руските окупатори се опитват да се прегрупират и да блокират Киев от югозапад. Това се казва в оперативна информация на Генщаба на ВСУ по състояние от 24:00 часа на 27 март. 

В Полеското направление врагът не води активни настъпления. Извършен е обстрел по подразделенията на Силите на отбраната, жилищни масиви в предградията и в Киев.  

Според наличните данни, провежда се прегрупиране на различните подразделения на 35-а общовоенна армия на Източния военен окръг, които са понесли значителни загуби в хода на настъпателните си действия. 

Няколко подразделения са отведени в района на Чернобил с последващо преместване на територията на Беларус за предприемане на мерки по възстановяване на боеспособността. 

"Не е изключено, че след провеждането на дадените мероприятия, прегрупиране и усилване на групировката на войските окупаторите ще подновят действията си по блокирането на Киев от югозпад", отбелязват от Генщаба.  

В Северното направление противникът със сили от състава на Централния военен окръг не води активни настъпателни действия. 

Продължава обстрела на жилищни квартали в района на населените пунктове Чернигов, Ивановка и Нежин. 

По направлението на Бровари подразделенията на противника са спрени. Врагът е принуден да премине към отбрана, осъществява инженерно укрепване на позициите. 

След боевете в районите на Лукяновка и Рудницкое подразделенията на руския окупатор са понесли знчаителни загуби и са отстъпили в района на селата Пески и Новая Басан. 


Руските окупатори продължават пълномащабната въоръжена агресия против Украйна, но нито една от поставените задачи не е изпълнена. Това твърдят от Генщаба на ВСУ. 

"Тридесет и един ден продължава героичната съпротива на украинския народ срещу руското военно нахлуване. Противникът продължава да води пълномащабна въоръжена агресия срещу машата държава. Нито една от поставените задачи не е изцяло изпълнена. Постигнати са само частични успели в няколко направления", отбелязаха от Генщаба. 

Според наличната информация, с цел решаване на проблемите на логистичното обезпечаване окупаторите на територията на Украйна са разгърнали 9 батальона за материално-техническо обезпечение и до 5 логистични центъра.