Германия е изхарчила рекордните 23 милиарда евро през 2018 година за интеграция на милионите бежанци в страната и за борба с причините, причиняващи миграция в чужбина, показва документ, видян от Ройтерс. Това бележи ръст от близо 11% на 20,8 милиарда евро, изразходвани от Германия през предходната година, показва документът, изготвен от финансовото министерство.

Канцлерът Ангела Меркел и нейните министри ще обсъдят годишния доклад на правителството за разходите за бежанци и интеграцията по време на редовната им среща в кабинета в сряда. Меркел многократно е защитавала решението си от 2015 г. да остави германските граници отворени за стотици хиляди бежанци, главно от мюсюлмански страни, като хуманитарна необходимост, но оттогава обеща да предотврати повторение на такава масова миграция чрез справяне с причините за нея.

Правителството изразходва общо 7,9 милиарда евро през 2018 г. за мерки, насочени към запазване на мигрантите извън Европейския съюз и подобряване на условията на живот в родните им страни – 16% увеличение в сравнение с 2017 година.

16-те провинции на Германия, които главно отговарят за жилищното настаняване и интегрирането на пристигащите от страни като Сирия, Ирак и Афганистан, са получили 7,5 милиарда евро от федералното правителство миналата година, според доклада. Това бележи ръст от 14% за годината.

Алис Вайдел, парламентарен лидер на дясната „Алтернатива за Германия“ (АзГ) разкритикува германското правителство за изхарчените милиарди за бежанците, като заяви: „Това е скъпоструващ комитет по посрещането за сметка на гражданите“. Анет Видман-Мауз, министър на миграцията, бежанците и интеграцията, заяви, че коментарите на Вайдел са „глупави“ и лош вкус.