Няколко германски провинции поискаха неизползваните дози от ваксината на AstraZeneca срещу коронавируса да се дават без изчакване на по-млади хора, предаде Ройтерс.

Тази седмица германското здравно министерство съобщи, че са поставени само 15% от наличните количества на ваксината на AstraZeneca.

В момента с предимство за ваксиниране са хората от третата възраст, но германска експертна комисия препоръча Оксфордската ваксина да се дава само на хора на възраст между 18 и 64 години.

Регулаторните органи на ЕС пък са я обявили за безопасна за всички възрастови групи.

Премиерите на провинциите Баден-Вюртемберг, Бавария и Саксония заявиха за германски вестници днес, че ако набелязани за германци от третата възраст дози останат неизползвани, редът за предимство при ваксиниране трябва да се промени и по-млади хора да бъдат ваксинирани по-рано от планираното.

"Не можем да си позволим ваксината да стои неизползвана, защото някои от хората с предимство я отхвърлят", каза премиерът на Баден-Вюртемберг Винфрид Кречман за в. "Велт ам Зонтаг". Подобни изказвания направиха премиерът на Бавария Маркус Зьодер за в. "Билд ам Зонтаг" и този на Саксония Михаел Кречмер за в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Здравните власти в някои европейски страни, сред които и Германия, срещат съпротива от хората да приемат ваксината на AstraZeneca, след като нейни странични въздействия като висока температура и мускулни болки накараха някои работници на първа линия да излязат в отпуск по болест. Другите одобрени в Европа ваксини, тези на Pfizer/BioNTech и Moderna, също дават такива временни странични въздействия, отбелязва Ройтерс.