Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер беше преизбран за втори петгодишен мандат от специалното парламентарно събрание, което избира президента в Германия, предаде Асошиейтед прес.

Още преди гласуването кандидатурата на Щайнмайер за предимно церемониалния пост на държавен глава беше подкрепена от повечето системни партии.

Щайнмайер бе одобрен с голямо мнозинство от членовете на събранието, в което влизат депутатите в долната камара и представители на 16-те германски провинции. Той получи 1045 гласа от общо 1437.

"Аз имам отговорност към всички хора, които живеят в нашата страна. Надпартиен - да, но не съм неутрален, когато става дума за каузата на демокрацията. Все съм на страната на всеки, който се бори за демокрация. Ще съм враг на всеки, който й посяга", заяви Щайнмайер в словото си пред Федералното събрание, след като бе избран.

По най-актуалната външнополитическа тема той заяви, че Москва носи отговорността за риска от "война" в Европа, предаде Франс прес. "Има голям риск от военен конфликт, от война в Източна Европа и отговорност за това носи Русия, каза той.

Преди за пръв път да стане президент през 2017 г., 66-годишният Щайнмайер беше два пъти министър на външните работи в правителства на канцлера Ангела Меркел, а преди това беше началник на канцеларията на канцлера Герхард Шрьодер.

Германският президент няма почти никакви правомощия в сферата на изпълнителната власт, но е важен морален авторитет. В сложната ситуация, която възникна след резултатите от парламентарните избори през 2017 г., Щайнмайер помогна за убеждаване на политиците да съставят ново коалиционно правителство, вместо да отиват на нови избори, отбелязва Асошиейтед прес.