Нов пакет военна помощ за Украйна от Германия обяви германският министър на отбраната. Общо финансирането ще възлезе на 400 милиона евро.

Въпреки това, както подчерта министърът, този пакет няма да включва ракети Taurus, въпреки че по-рано се очакваше Берлин да прехвърли тези ракети на Киев, съобщават световните издания.

Решението за изключване на ракетите Taurus от пакета е било предмет на дебат. Тези ракети отдавна се считат за едни от най-ефективните и точни средства за поразяване и тяхното присъствие може да бъде сериозно укрепване на Украйна.

Причините за това решение на германското министерство на отбраната все още не са изяснени, но вероятно се дължи на факта, че САЩ и Германия не са постигнали общо споразумение за доставката на ракети, тъй като по-рано беше съобщено, че Берлин ще одобри доставката на ракети Taurus само ако бъде одобрена доставката на ракети ATACMS.

Германският министър на отбраната Писториус не уточни какви точно видове оръжия и оборудване ще бъдат доставени на Украйна като част от новия пакет от помощи.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук