Според ново проучване започването на бизнеси от страна на мигранти играе важна роля за германската икономика.„Стартъпите са важни за обновяването и по този начин за бъдещата жизнеспособност на всяка една икономика“, обяснява Фрици Кьолер-Гайб, главен икономист в държавната банка за развитие KfW, цитиран от Handelbslatt „Ето защо Германия в продължение на много години се възползва от по-голямото желание на мигрантите да станат самостоятелно заети“. Това било очевидно и през 2019 г.


През миналата година в Германия са били основани 605 000 фирми, в около 160 000 случая основателите са имали чуждестранни корени. Делът се е увеличил значително с 5 процентни пункта до 26 процента в сравнение с предходната година, както показва специална оценка от KfW Start-up Monitor. Според Кьолер-Гайб духът на иновациите и ориентацията на мигрантите към растежа крият големи възможности.


Според проучването мигрантите се осмеляват да се впуснат в самостоятелна заетост, защото често имат по-лоши шансове за успех на пазара на труда - но и защото са по-склонни да поемат рискове. Освен това налице е и ефектът за подражателския пример от приятели и роднини, които са започнали собствен бизнес, който е над средното ниво. За мигрант се счита  човек, който няма германско гражданство или няма германско гражданство от раждането си, а го е придобил по-късно.

Според KfW много планове за стартиращи компании са били замразени по време на коронакризата. „Кризата обаче може да действа и като катализатор за иновациите. Основателите, които отговарят на новите нужди с иновативни бизнес идеи, могат да бъдат големите победители утре“, казва Кьолер-Гайб.

Компанията от Майнц BioNTech е един от настоящите победители. Концернът и нейният американски партньор Pfizer представиха обнадеждаващи междинни резултати за ефективността на тяхната ваксина за коронавируса. Тя предлага повече от 90 процента защита срещу Covid-19. Проучванията все още не са завършени. Ако всичко с одобрението на ваксината е наред, може да започне мащабно производство.

Biontech е основана преди дванадесет години от онколозите Угур Сахин и Йозлем Тюречи. Сахин, който е роден в Турция, а по-късно идва с родителите си в Германия, е докторант в Кьолн. Тюречи, която е родена в Германия, е докторант в Хомбург.