Германия се противопоставя на призивите за премахване на патентната защита за ваксините срещу Covid-19, предаде CNN.

Припомняме, че президентът на САЩ Джо Байдън се ангажира да подкрепи призива на Световната търговска организация (СТО) за отмяна на патентите върху ваксините срещу коронавирус.

Това е световна здравна криза и извънредните обстоятелства за пандемията налагат извънредни мерки. Така обясни позицията на Белия дом Катрин Тай, която е представителят на САЩ в СТО. Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус приветства решението на Джо Байдън.

От Международната федерация на фармацевтичните производители и асоциации пък осъдиха решението на президента. Те смятат, че истинските проблеми с недостига на ваксини са свързани с търговски бариери, забавяния в доставките, недостиг на материали за производство на препаратите за имунизация, както и с това дали богатите държави са склонни да споделят дози с бедните страни.

Над 100 държави обаче смятат, че с падането на патентите за ваксините човечеството ще може да се справи с пандемията.

Според Берлин обаче, решението на САЩ ще има значителни последици за производството на ваксини. "Ограничителният фактор при производството на ваксини е производственият капацитет и високите стандарти за качество, а не патентите", каза говорител. "Защитата на интелектуалната собственост е източник на иновации и трябва да остане такава и в бъдеще."

Германското правителство също така потвърди подкрепата си за механизма COVAX, който гарантира, че възможно най-много хора в света ще имат достъп до ваксина.


Източник: news.bg