Разместването на войските на НАТО на руската граница като част от ученията „Защитникът на Европа 2020“ в навечерието на 75-годишнината от Победата над фашизма може да обиди руснаците, предупредиха депутатите от Бундестага от фракцията на левицата.

Депутатите подготвиха апел до федералното правителство на Германия. В него се казва, че гражданите на Русия и други постсъветски страни са потомци на хората, които са допринесли най-много в борбата срещу фашизма по време на Втората световна война, пише Pogled.info.

„Фактът, че НАТО играе толкова безотговорно с военната стабилност на Европа именно в дните на наближаващата 75-годишнина от превземането на Берлин от Червената армия и победата над нацисткия фашизъм, е обида за руското население и много хора в други страни от бившия Съветски съюз“, се казва в призива. 

Според депутатите германското правителство трябва да направи изводи от историята и да направи стъпка за постигане на взаимно разбиране и облекчаване на напрежението. 

По време на предстоящите учения на НАТО ще се случи най-големият трансфер на войски от САЩ в Европа през последните 25 години. В ученията ще вземат участие около 37 хиляди военни от различни страни от Северноатлантическия алианс. Само американските военни планират да използват 13 хиляди единици техника.

През октомври 2019 г. медиите съобщават, че през пролетта на 2020 г. Съединените щати ще проведат мащабни учения в Европа, по време на които се планира да бъдат изпратени 20 хиляди войски през Атлантическия океан. Според тези данни военните ще бъдат изпратени в Полша и балтийските страни.