Бившият министър на външните работи на Германия Зигмар Габриел изрази безпокойство, че Европейският съюз може да се разпадне, ако няма солидарност в борбата срещу пандемията на коронавирус.

Както Габриел казва пред Билд, Германия трябва да ангажира повече, за да помогне на Италия и Испания да се справят с кризата.

„Някой трябва да ми обясни защо ние, германците, не предоставихме нито един процент за Италия и Испания, за да помогнем на икономиката им. За това трябва да бъдат отделени 10 процента. Не вярвам, че ще има голямо сътресение, ако вместо със 150,  задлъжнеем със 160 милиарда евро “, каза Габриел.

Бившият вицеканцлер обясни мнението си, че Германия има икономически в полза от ЕС, и добави, че се страхува за оцеляването на Съюза.
"Ако сега не сме готови да споделим просперитета си, тогава не знам какво ще стане с Европа", каза Габриел и посочи, че ако италианците и испанците наистина имат впечатлението, че не са получили помощ, няма да простят това на германците през следващите 100 години.
"Много съм загрижен, че Европа може да се разпадне след тази криза", каза той.

Превод: БЛИЦ