Германските християндемократи понесоха тежки поражения на състоялите се днес гласувания за парламенти (Ландтаг) в две германски провинции. Шест месеца преди федералните парламентарни избори това е удар за председателя на партията Армин Лашет и шансовете му да стане канцлер, съобщиха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

Според екзитпол проучвания на телевизия Це Де ЕФ в провинция Баден-Вюртемберг „Зелените“ увеличават предимството си пред консервативния Християндемократически съюз (ХДС), сериозно пострадал от скандал за доставка на маски.

„Зелените“ са на първо място с 31,5 процента, а ХДС на второ с 23 на сто, което е спад в сравнение с 27-те процента, които получиха на предишните избори през 2016 г.

В Райнланд-Пфалц начело според екзитпол проучванията Германската социалдемократическата партия (ГСДП) е на първо място с 33,5 на сто от гласовете и изпреварва ХДС, която до миналия месец водеше в социологическите проучвания, но сега получава само 25,5 на сто.

На фона на опасения от трета коронавирусна вълна репутацията на ХДС пострада през последните две седмици, когато няколко нейни депутати бяха замесени в скандали с обществени поръчки.

Резултатите от изборите в двете провинции отварят възможност за коалиционни съюзи в тях между „Зелените“, ГСДП и Свободната демократическа партия, които вече управляват заедно в Райнланд-Пфалц.

ХДС може да отпадне от управлението на Баден-Вюртемберг, ако премиерът Винфрид Кречман от "Зелените" предпочете да се коалира със социалдемократите и либералите, отбелязва агенция Франс прес.

Екзитполовете от днешните избори показват отчетлив спад и в популярността на дясната партия "Алтернатива за Германия", въпреки че и в двете провинции тя събира над 10 на сто от вота.

„Алтернатива за Германия“ печели 11,5 на сто от гласовете на изборите в Баден-Вюртемберг според екзитпол проучвания, а на предишните избори през 2016 г. партията е получила 15,1 на сто, предаде Ройтерс.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ