Създаването, от танковата промишленост на Русия и Китай, на нови танкове с повишена жизнеспособност и висока защита подтикна ръководството на НАТО да помисли за замяна на традиционния 120 мм оръжия с по-мощни.

Алтернатива на оръдията, инсталирани на M1 Abrams и Leclerc, може да стане 130-милиметровото гладкоцевно противотанково оръдие, разработено от немския концерн Rheinmetall.

В момента текат експериментални изпитателни стрелби на оръжието, които бяха показани в YouTube на официалния канал Rheinmetall. За тестване германците избират танка British Challenger 2, върху който е инсталирана иновацията.

В същото време експертите смятат, че основният носител за новото 130-милиметровото оръдие ще бъде нов обещаващ танк, разработен съвместно от Франция и Германия, който трябва да замени френските Leclerc и германските Leopard 2.

Въпреки липсата на данни за бронепроникването на новото оръжие, се предполага, че увеличаването на калибъра може да увеличи огневата мощ на новия танк с 50% в сравнение с танковете в експлоатация.