96-годишният герой от Втората световна война Джордж Монтегю разказа как решил да разкрие сексуалната си ориентация и да се ожени за мъж след повече от 20 години живот със съпругата си и три деца. 

Историята му е пресъздадена в The Mirror.

По време на Втората световна война Монтегю служил в британските военновъздушни сили. Той се страхувал да не бъде арестуван и така да разочарова майка си, затова крил факта, че харесва мъже няколко десетилетия.

През 1981 г. майка му умира. Към този момент Монтегю вече бил женен и баща на три деца. Според него съпругата е знаела, че е гей, още преди да се оженят. Тя му казала, че предпочита да е с него, отколкото да е сама.

През 1997 г. 73-годишният Монтегю се запознава с настоящия си съпруг Сомчай, който по това време е на 50 години. Съпругата на Монтегю разбрала, че между тях е има истинска любов и го освободила от задълженията му към нея. Казала му: „Вече прекарах 21 години с теб. Твоят нов партньор може да прекара остатъка от живота ти с теб. "

Днес Монтегю се нарича „най-старият гей в града“. „Прекарах по-голямата част от живота си, криейки същността си. Сега искам да крещя за това. Никой не трябва да крие сексуалните си предпочитания“, казва ветеранът.Според BBC News, през 2015 г. Монтегю и Сомчай встъпили в официален брак след 18 години съвместно съжителство. Сега ветеранът е на 96 години. Всяка година той участва в гей парад във Великобритания. 

Превод БЛИЦ