Днес в Букурещ се проведоха демонстрация на хора с различна от хетеросексуалната ориентация и паралелно - "Парад на нормалността", организиран от румънската крайнодясна партия "Нова десница". Няма данни за сблъсъци между двата лагера.

Няколкостотин души се събраха по обяд на "Парада на нормалността" в Букурещ, като носеха икони и плакати с послания, насочени против LGBT общността. Участниците заявяват, че не са пряко засегнати от хората с различна сексуална ориентация, но искат "Румъния да бъде нормална".

А няколко часа по-късно от Площада на победата в румънската столица започна гей парад. Шествието премина по популярния булевард "Каля Викторией" и достигна до Университетския площад, където бяха произнесени речи и няколко диджея с различна сексуална ориентация пускаха музика.

Причината за днешните паради е 18-тата годишнина от премахването на член 200 от Наказателния кодекс, според който отношенията между хора от един и същи пол са наказуеми със затвор. Днешният гей парад е под надслов "Всички за любовта". Организаторите посочват, че през 2005 г. участниците са били няколкостотин, а миналата година - над 7000.