Австралийски гмуркач разкри как за малко да бъде изяден от акула. Ерик Нерхус от крайбрежния град Идън, е един от малкото хора на Земята, които могат да кажат, че са оцелели в челюстите на голямата бяла акула, пише "The Sun".

Той се гмурка близо до рифовете на нос Хауърд в Нов Южен Уелс през януари 2007 г., за да търси охлюв, вид ядлив морски охлюв, когато зверската акула доплувала до него. Опитният 41 г. гмуркач се озовал в зиналата паст на чудовището, а пронизващите зъби се забили в плътта му.

По неговите думи акулата "се опитала да го погълне целия", смазвайки главата и гърдите му, които за щастие били защитени от водолазното му оборудване.

 

 

"Само за секунда всичко потъмня. Вътре в челюстите не можех да видя нищо, защото гледах право в гърлото. Никога не съм изпитвал нещо подобно", разказва той пред британското издание.

Ерик си помислил, че това е краят. За щастие, инстинктът му за самосъхранение се включил в този момент и той без да иска намерил очната кухина, в която успял да забие палеца си с всичка сила.

Акулата отпуснала хватката, но бързо се върнала за втори рунд: "Голямото кръгло черно око се взираше право в лицето ми, без никакъв намек за страх. Това беше най-ужасната гледка, която някога съм виждал", обясни гмурчкаът.

Той успял да се окопити и да се качи на лодката си, с помощта на сина си. Веднага бил откаран със самолет в болница, където попаднал под грижите на опитни парамедици и получил необходимото лечение.

"Радвам се, че все още съм жив. Понякога имаш късмет... Аз съм обикновен човек, който просто много, много искаше да оцелее на всяка цена", разказва той пред журналисти.

 

 

Превод и редакция: БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук